Paaseikoekjes of paaslolly's - speculaas 

Werkwijze


Koekjes/lolly's
  1. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Voeg eventueel een extra lepel melk toe indien het deeg nog te korrelig is.

  2. Strooi een beetje bloem op het werkoppervlak en op het speculaasdeeg en rol ongeveer 3mm dik uit.

  3. Steek koekjes uit in de vorm van paaseitjes (hoogte 6 cm), prik bovenaan eventueel een gaatje in het koekje (indien je de koekjes wil ophangen nadien) en bak 10 minuten op 175 graden.

  4. Wanneer de koekjes uit de oven komen maak je met een stokje het gaatje opnieuw open en laat je de koekjes verder afkoelen op de bakplaat.

  5. Voor de paaslolly’s heb je telkens 2 gelijke stukjes deeg nodig. Strijk een van de deegplakjes in met water en leg hier een lollystokje op. Leg dan het tweede stukje deeg erop en duw lichtjes aan. Bak de paaslollys 10 minuten op 175 graden.

Versiering rolfondant

  1. Gebruik bloemsuiker om je werkoppervlak in te smeren en rol daarop de rolfondant dun uit. Steek paaseivormpjes uit. Bevestig de rolfondant op het koekje met een beetje afdekgelei. Steek allerlei kleine vormpjes uit (sterretjes, hartjes, …) en bevestig de decoraties met een beetje water.
  2. Om een koekje met patroon te maken leg je een dun stukje suikerpasta op een reliefmatje en rol je er nog eens over. Je kan ook je eigen reliëfpatroon ontwerpen door met een klein uitsteekvompje (vb bloemetje) zachtjes in de rolfondant te duwen over heel het oppervlak.  Steek daarna de vorm van het paasei uit. Met een zachte, grote kwast kan je een beetje glanspoeder over de suikerpasta verdelen om het reliëf mooi te laten uitkomen. Verwarm de chocowriters in de microgolfoven tot de chocolade vloeibaar is en gebruik de chocowriters om details in het ontwerp te accentueren.

  3. Steek een eivorm uit suikerpasta en maak hierin gaatjes met een hartjes of bloemetjesuitsteker. Bevestig het laagje met afdekgelei op het koekje en kleur de gaatjes in met chocowriters.

Chocoladeversiering
  1. Sop de koekjes half in gesmolten chocolade. Om te eitjes nog wat meer kleur te geven kan je er nog gekleurde spikkels over strooien.
  2. Optioneel: werk de koekjes af met zigzag chocoladelijnen van een contrasterende kleur. Hiervoor wacht je best tot de chocolade die reeds op het koekje zat, volledig hard is geworden.


Laden
Laden