Kerstboom koekjestoren
Ingrediënten
Sterrenkoekjes:- 320g mix voor zanddeeg
- 100g boter
- 40ml water
- 225g mix crème au beurre Cook & Bake
- 375g boter
- 100ml water
- kleurstof groen
Materiaal
- stervormige uitsteekvormen of proper karton en een scherp mesje
- keukenrobot of handklopper
- mengkom
- spuitzak en douilles
Werkwijze
Koekjes
De oven voorverwarmen op 180°C boven en onderwarmte.
Bekleed een bakplaat met een siliconenmatje of bakpapier.
Bereid het deeg zoals beschreven op de verpakking van het zanddeeg.
Doe het deeg in plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot 5 à 6mm dikte.
Steek elke ster dubbel uit en plaats op de bakplaat, de allerkleinste ster (4cm) kan je 3 of 4 maal uitsteken.
Bak af in 10 à 12 minuten.
Laat de sterren op een rooster goed afkoelen.
Meng handmatig 225g crème au beurre mix met 100ml water en laat even rusten.
Roer 375g boter zacht.
Voeg de boter en het mengsel samen en klop luchtig.
Voeg de groene voedingskleurstof toe en mix dit nog even.
Begin met 1 druppel en vermeerder druppelsgewijs tot je de gewenste kleur bekomt.
Doe crème au beurre in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje of een kleine bloemvorm.
De kerstboom
Om je boom te vormen begin je met de grootste sterren en eindigt met de kleinste.
Spuit een klein toefje crème au beurre op 2 of 3 ministerretjes, daarop plaats je de grootste ster.
In het midden van de grootste ster spuit je ook een toef of een cirkel crème au beurre, daarop plaats je de tweede volgende ster zodanig dat de ‘puntjes’ van de ster niet recht onder mekaar komen te staan.
Spuit op de ‘punten’ van de onderste ster kleine toefjes crème au beurre.
Zo bouw je verder op tot je een kerstboom van 10 lagen koekjes hebt.
De kleinste ster (4cm) kan je eventueel bekleden met goudspray of suikersterretjes en plaats je als laatste rechtop bovenaan.
Voeg hier en daar enkele zilveren, gouden of gekleurde suikerparels in de crème au beurre.
Voor een mooi resultaat bestuif je net voor het opdienen met poedersuiker.
TIP: gebruik voor de crème au beurre stevige boter.
- Klop de boter zacht met de hand of keukenrobot (vermijd de microgolfoven). Wanneer de boter volledig gesmolten is, kan je daar geen mooie figuren meer mee spuiten.
- Zet de kom meteen na het mengen in de frigo en gebruik steeds maar kleine hoeveelheden om te voorkomen dat de naalden van jouw bomen gaan smelten.
Kerstboom koekjestoren
Werkwijze
Koekjes
De oven voorverwarmen op 180°C boven en onderwarmte.
Bekleed een bakplaat met een siliconenmatje of bakpapier.
Bereid het deeg zoals beschreven op de verpakking van het zanddeeg.
Doe het deeg in plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot 5 à 6mm dikte.
Steek elke ster dubbel uit en plaats op de bakplaat, de allerkleinste ster (4cm) kan je 3 of 4 maal uitsteken.
Bak af in 10 à 12 minuten.
Laat de sterren op een rooster goed afkoelen.
Crème au beurre
Meng handmatig 225g crème au beurre mix met 100ml water en laat even rusten.
Roer 375g boter zacht.
Voeg de boter en het mengsel samen en klop luchtig.
Voeg de groene voedingskleurstof toe en mix dit nog even.
Begin met 1 druppel en vermeerder druppelsgewijs tot je de gewenste kleur bekomt.
Doe crème au beurre in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje of een kleine bloemvorm.
De kerstboom
Om je boom te vormen begin je met de grootste sterren en eindigt met de kleinste.
Spuit een klein toefje crème au beurre op 2 of 3 ministerretjes, daarop plaats je de grootste ster.
In het midden van de grootste ster spuit je ook een toef of een cirkel crème au beurre, daarop plaats je de tweede volgende ster zodanig dat de ‘puntjes’ van de ster niet recht onder mekaar komen te staan.
Spuit op de ‘punten’ van de onderste ster kleine toefjes crème au beurre.
Zo bouw je verder op tot je een kerstboom van 10 lagen koekjes hebt.
De kleinste ster (4cm) kan je eventueel bekleden met goudspray of suikersterretjes en plaats je als laatste rechtop bovenaan.
Voeg hier en daar enkele zilveren, gouden of gekleurde suikerparels in de crème au beurre.
Voor een mooi resultaat bestuif je net voor het opdienen met poedersuiker.
Ingrediënten
Sterrenkoekjes:- 320g mix voor zanddeeg
- 100g boter
- 40ml water
- 225g mix crème au beurre Cook & Bake
- 375g boter
- 100ml water
- kleurstof groen
Materiaal
- stervormige uitsteekvormen of proper karton en een scherp mesje
- keukenrobot of handklopper
- mengkom
- spuitzak en douilles
TIP: gebruik voor de crème au beurre stevige boter.
- Klop de boter zacht met de hand of keukenrobot (vermijd de microgolfoven). Wanneer de boter volledig gesmolten is, kan je daar geen mooie figuren meer mee spuiten.
- Zet de kom meteen na het mengen in de frigo en gebruik steeds maar kleine hoeveelheden om te voorkomen dat de naalden van jouw bomen gaan smelten.