Hoe een eetbare frostysheet bevestigen?


Gebruik de print bij voorkeur op rolfondant, marsepein of crème au beurre.

Algemeen:
Zorg dat de ondergrond waar je de print op wil bevestigen zo egaal mogelijk en zonder reliëf is. 
Let erop dat er geen water/vocht in aanraking komt met de print, dan krijg je vlekken op je print of loopt je tekening uit. Droog je handen en werkmateriaal dus goed af alvorens een print te bevestigen.

TAART

Op botercrème/crème au beurre

Smeer de taart in met een laagje crème au beurre dat mooi egaal is. Laat de botercreme opstijven in de koelkast alvorens de print te bevestigen op de taart.
Knip de print uit en leg de print op de taart. Wrijf zachtjes van het midden naar buiten toe met je handen over de print om luchtbelletjes onder de print te vermijden. Zorg ervoor dat de randjes van de print mooi tegen de crème au beurre zitten.
Werk eventueel af met een randje in gespoten crème au beurre. Dit mag aan de randjes de print raken. Plaats de taart nadien terug in de koelkast.

Op slagroom (of kaastaart of een andere ondergrond met veel vocht)

Gebruik bij voorkeur slagroom met minstens 40% vetgehalte en versteviger (vb klopklop) om je slagroom steviger te maken. Laat de taart na het insmeren even opstijven in de koeling. Strooi een dun laagje bloemsuiker op de slagroom alvorens de print erop te leggen.
Leg de print pas kort voor het serveren op de taart. Je spuit bij voorkeur geen slagroom op de rand van de print of doet dit zo laat mogelijk om te vermijden dat de kleuren in je tekening uitlopen. Het vocht van de slagroom tast immers de print aan. 
De print zal na een tijdje op de slagroom gelegen te hebben, gaan glanzen en samensmelten met de slagroom.

Op chocoladeglazuur/ganache

Overgiet je taart met chocoladeglazuur. Wacht enkele minuten tot je glazuur lichtjes begint op te stijven. Leg nu je uitgeknipte print op het chocoladeglazuur en wrijf voorzichtig over het oppervlak van de print om te zorgen dat de print overal het glazuur raakt en er geen luchtbelletjes onder de print kunnen vormen.
Bewaar de taart in de koelkast.

Op suikerpasta/rolfondant of marsepein

Knip de print uit en maak de achterkant van de print vochtig met een penseel. Zorg ervoor dat je het water gelijkmatig verdeelt over de hele print en dat er geen dikke laag water op de print ligt. Leg de print op de taart, maar let op dat er geen water op de tekening zelf komt. Leg een stukje keukenpapier over de print en wrijf van het midden naar buiten toe over de print, zodat de print overal de suikerpasta raakt en zodat er zich onder de print geen luchtbelletjes kunnen vormen.
Een andere manier is om het suikerpasta oppervlak in te smeren met water en dan de print hierop te leggen maar let er in dat geval op dat het water niet voorbij de randen van je print komt. Het water zal immers een zichtbaar spoor nalaten op de suikerpasta.

Indien je liever geen water gebruikt, kan je ook gebruik maken van piping gel. Je smeert met een penseel een dun laagje piping gel op de achterkant van de print en legt dan de print op de taart. Leg een stukje keukenpapier over de print en wrijf van het midden naar buiten toe over de print, zodat de print overal de suikerpasta raakt en er geen luchtbelletjes onder de print kunnen vormen.

Op royal icing (koekjes)

Versier je koekjes met vloeibare royal icing en laat de icing op je koekje volledig opstijven. Bevestig de print door een dun laagje royal icing op de achterkant van de print te smeren en dan je print op het koekje te leggen. 

CUPCAKES


Met een toef crème au beurre/…

Indien je een printje op een toef crème au beurre of slagroom legt, zal het printje zacht worden en de vorm van de toef aannemen.
Om dit te vermijden, kan je elk printje eerst bevestigen op een rondje suikerpasta en de rondjes een nacht laten drogen. Daarna kan je het rondje op een toef crème au beurre plaatsen en de crème au beurre in de koelkast laten opstijven. 
Gebruik je de rondjes op een zachtere frosting die veel vocht bevat (bijvoorbeeld slagroom, chocomousse, …), dan leg je de suikerpastarondjes met print best pas last minute op de cupcakes om te vermijden dat het vocht van je frosting de suikerpasta of het printje aantast en de kleuren laat uitlopen.

Met rolfondant bekleed

Zorg ervoor dat je cupcake bovenaan mooi plat is en bekleed de cupcake met rolfondant (met een laagje crème au beurre of confituur eronder). Bevestig het uitgeknipte printje met een beetje water op de rolfondant. Wrijf over het printje om te zorgen dat alle kantjes vasthechten aan de rolfondant. 
Opgelet, indien je een printje op een bolle cupcake bekleed met een laagje rolfondant wil bevestigen, zullen de randjes van het printje makkelijk loskomen.
Laden
Laden