Mediterraans breekbrood met gepofte look

Mediterraans breekbrood

Ingrediënten


Breekbrood met +/- 12 broodjes
  • 150 g zongedroogde tomaten
  • goed uitgelekte en fijngehakte blaadjes van een 10-tal takjes tijm
  • scheutje olijfolie (om  kommen & vorm in te vetten)
  • (kruiden)boter, om te serveren
Gepofte knoflook
  • 1 bol knoflook
  • 1 el olijfolie
Speltbroodjes
Witte broodjes
Meerzadenbroodjes
Voor de garnering

Werkwijze


  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pof eerst de knoflook. Snijd de bovenkant van de bol knoflook zodat je de teentjes ziet. Leg op twee blaadjes aluminiumfolie en giet er de olie over. Vouw goed dicht en leg in een ovenschaal . Zet 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en knijp de teentjes uit de pel. Plet ze met een vork tot puree.
  2. Meng voor de speltbroodjes all-in mix met water, 1/3 van de lookpuree, 1/3 van de zongedroogde tomaten en 1/3 van de tijmblaadjes. Laat in de keukenmachine 5 minuten kneden tot een elastisch deeg.
  3. Herhaal dezelfde werkwijze voor de witte broodjes en de meerzadenbroodjes.
  4. Leg elke deegbal in een licht ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  5. Duw het deeg plat en verdeel in porties van +/- 60 g. Bol op tot ronde broodjes. Laat 10 minuten rusten.
  6. Maak de bovenkanten van de witte broodjes nat met een vochtige doek en duw ze in de sesamzaadjes. Maak de bovenkanten van de speltbroodjes nat en duw ze in de maanzaadjes, herhaal met de meerzadenbroodjes maar druk deze in de granenmix.
  7. Vet een springvorm licht in met olijfolie. Zet een klein ovenvast schaaltje in het midden en schik er kriskras de verschillende broodjes rond. Dek losjes af met een theedoek en laat nog eens 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  8. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  9. Bak de broodjes in 35 minuten goudbruin en gaar. Neem onmiddellijk uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
  10. Vul het potje met (kruiden)boter en serveer.

Laden
Laden