ZELF BROOD BAKKEN?KINDERSPEL!

Brood bakken in de oven op de traditionele manier of tijdbesparend in de broodbakmachine ? Ontdek hier wat voor jou de beste optie is.

Bakken in de oven, voor- en nadelen:

+ Je kiest je eigen bakvorm.
+ Geen gaten (van de kneedhaak) in het brood.
+ Heerlijk authentiek en artisanaal.
- Elke oven is anders, de baktijd kan hierdoor variëren.
- Kneden met de hand is arbeidsintensief +(tip: hier kan je ook een keukenrobot voor gebruiken).
- Voldoende tijd nodig (mengen, kneden, rijstijd …).

Bakken in de broodbakmachine, Voor- en nadelen:

+ een kant-en-klare oplossing.  
+Tijdsbesparend.
+ Eenvoudig en gemakkelijk.
+ De machine doet het tijdsintensieve kneedwerk voor jou.
+ Timerfunctie: je brood is klaar op elk gewenst moment.
- Gat in het brood door de kneedhaak.
- Geen keuze van broodvorm.

Meer weetjes over brood en hoe te bewaren

Ideale temperatuur om brood te bakken

Elk broodrecept vermeldt een ideale baktemperatuur. Dit is altijd een richtlijn, elke oven is namelijk anders en heeft een eigen warmteverdeling.
Bovenkant steeds iets te donker? Dek dan je brood op het einde af met aluminiumfolie!

Algemeen: hoe groter en zwaarder je brood, hoe langer het duurt om de kern helemaal te verhitten. Voor een heel groot brood speel je dus best op veilig met een iets lagere begintemperatuur, zodat het deeg goed kan garen zonder de korst te verbranden.

Welke bloem kiezen om brood te bakken?

Ons uitgebreid aanbod van mixen laat je alle keuze: wit, grijs, donker, glutenvrij, all-in of van scratch,…
All-in: niets zo gemakkelijk als de all-in mixen: enkel water toevoegen en het deeg is klaar!
Liever met de handen in het deeg? Dan heb je de keuze uit meer dan 20 variëteiten om telkens weer een ander brood op tafel te zetten. Leuk toch? Gist, zout en andere ingrediënten voeg je dan zelf toe. Zowel all-in als de klassieke bloemsoorten werken perfect in de broodbakmachine en de traditionele oven.

Welke broodmixen kan je met elkaar mengen?

Op zoek naar een eigen broodcreatie? Teveel restjes van je broodmixen? Wist je dat deze probleemloos mengbaar zijn? Dit zijn de voorwaarden:
  • Blijf  binnen éénzelfde bloemcategorie. 
    • all-in mix mengen met een andere all-in mix, klassiek met klassiek,…
  • Pas ook de andere ingrediënten volgens dezelfde verhoudingen uit het originele recept aan.

Boter, margarine of olie voor brood?

Vaste vetstoffen (o.a. boter of margarine) maken je deeg soepel en makkelijk te kneden. Je deeg blijft ook langer vers.
Olie kan vanzelfsprekend ook gebruikt worden. Je brood zal dan iets sneller uitdrogen.

Brood bakken bij tropische of vriestemperaturen

Brood is een gevoelig natuurproduct en dus heeft de directe omgevingstemperatuur een merkbare invloed op de structuur van het deeg.
  • Zomer: bewaar ingrediënten koel en droog. Zijn ze  te warm, dan rijst het deeg te snel, waardoor het later weer in elkaar zakt. 
  • Winter: je riskeert hier net het omgekeerde: je deeg rijst minder snel door te koude ingrediënten.
Al je ingrediënten op de juiste temperatuur? Volg het recept op de verpakking om een lekker brood te garanderen.

Zelfgebakken brood invriezen

Vers gebakken brood kan je zonder problemen invriezen. Diepgevroren blijft je brood één tot drie maanden lekker, afhankelijk van de ingestelde temperatuur en de kwaliteit van je diepvriezer.
Tips:
  • Laat je brood helemaal afkoelen.
  • Snij het brood en verdeel het in porties.
  • Stop iedere portie in een broodzak en sluit die goed af.
Zelfgebakken brood ontdooien doe je best op kamertemperatuur, met de broodzak geopend. Ontdooien in de oven of microgolfoven doe je best enkel als je het meteen opeet, het droogt dan namelijk sneller uit.

Brood bakken in de airfryer

Voor ervaren bakkers. Ook met de airfryer bakt men zelfs een primabrood. Let op: Het kneedproces gebeurt met de hand. Er zijn bepaalde airfryers die een speciale stand hebben voorzien voor brood bakken. Lees dan de bijbehorende instructies en recept van het machine. Experimenteren is hier onvermijdelijk.Het vinden van de juiste temperatuur is van cruciaal belang maar wordt voor een ervaren bakker een leuke uitdaging.

Goedkoper/ beter: brood kopen of zelf bakken?

Bakken voor het plezier? De kunst van het brood bakken is een aangename, rustgevende en artisanale bezigheid. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je kan genieten van eigen creaties, FIER!Een zelfgebakken brood is meestal ietsje goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omwille van de doorgerekende extra personeels- en arbeidskosten. Heb je geen tijd om zelf te bakken of ben je niet zo handig, dan is je lokale bakker the place to be. Voor ieder wat wils.

Bakkriebels ?

Op zoek naar een broodbakmachine om thuis zelf je brood te bakken? Bekijk ons aanboden ga aan de slag. Snij je niet zo recht met een mes? Geen probleem, wij hebben daar ook een oplossing voor!

Comment faire son propre pain ?

Conseils et astuces pour cuire un pain en 1-2-3 avec Cook &Bake.


Cuire le pain au four de manière traditionnelle ou gagner du temps avec la machine à pain ? Découvrez ici quelle est la meilleure option pour vous.

La cuisson au four, avantages et inconvénients :

+ Vous choisissez votre moule de cuisson.
+ Pas de trous (dus au crochet) dans le pain.
+ Délicieusement authentique et artisanal.
- Chaque four est différent, le temps de cuisson peut donc varier.
- Le pétrissage à la main demande beaucoup de travail (conseil : vous pouvez également utiliser un robot de cuisine). 
- Un temps suffisant est nécessaire (mélange, pétrissage, temps de levée...).

Cuisson dans la machine à pain, avantages et inconvénients :

+ Une solution prête à l'emploi.  
+ Un gain de temps.
+ Simple et facile.
+ L'appareil se charge du pétrissage, qui prend beaucoup de temps, à votre place.
+ Fonction minuterie : votre pain est prêt à tout moment.
- Trou dans le pain grâce au crochet pétrisseur.
- Pas de choix de forme de pain.

Plus d'informations sur le pain et sa conservation

Température idéale pour la cuisson du pain

Chaque recette de pain mentionne une température de cuisson idéale. Il s'agit toujours d'une indication, car chaque four est différent et a sa propre répartition de la chaleur. Le dessus est toujours un peu trop foncé ? Recouvrez votre pain d'une feuille d'aluminium à la fin de la cuisson !

Généralités : plus votre pain est gros et lourd, plus il faudra de temps pour chauffer complètement le centre. Pour un très gros pain, il est donc préférable de jouer la carte de la sécurité en abaissant légèrement la température initiale afin de permettre à la pâte de cuire correctement sans brûler la croûte.

Quelle farine choisir pour faire du pain ?

Notre large gamme de mélanges vous laisse tous les choix : blanc, gris, foncé, sans gluten, tout-en-un ou à partir de zéro, ... Tout-en-un : rien de plus facile que les mélanges tout-en-un : il suffit d'ajouter de l'eau et la pâte est prête !

Vous préférez la pâte à la main ? Dans ce cas, vous avez le choix entre plus de 20 variétés pour obtenir un pain différent à chaque fois. Amusant, n'est-ce pas ? Vous ajoutez ensuite vous-même la levure, le sel et d'autres ingrédients. Les variétés de farines classiques et complètes conviennent parfaitement à la machine à pain et au four traditionnel.

Welke broodmixen kan je met elkaar mengen?

Op zoek naar een eigen broodcreatie? Te veel restjes van je broodmixen? Wist je dat deze probleemloos mengbaar zijn? Dit zijn de voorwaarden:
  • Blijf  binnen eenzelfde bloemcategorie. 
    • all-in mix mengen met een andere all-in mix, klassiek met klassiek, …
  • Pas ook de andere ingrediënten aan volgens dezelfde verhoudingen uit het originele recept.

Boter, margarine of olie voor brood?

Vaste vetstoffen zoals boter of margarine maken je deeg soepel en makkelijk te kneden. Je deeg blijft ook langer vers.
Olie kan vanzelfsprekend ook gebruikt worden. Je brood zal dan iets sneller uitdrogen.

Brood bakken bij tropische of vriestemperaturen

Brood is een gevoelig natuurproduct dus de directe omgevingstemperatuur heeft een merkbare invloed op de structuur van het deeg.
  • Zomer: bewaar ingrediënten koel en droog. Zijn ze  te warm, dan rijst het deeg te snel, waardoor het later weer in elkaar zakt. 
  • Winter: je riskeert hier net het omgekeerde: je deeg rijst minder snel door te koude ingrediënten.
Al je ingrediënten op de juiste temperatuur? Volg het recept op de verpakking om een lekker brood te garanderen.

Zelfgebakken brood invriezen

Vers gebakken brood kan je zonder problemen invriezen. Diepgevroren blijft je brood één tot drie maanden lekker, afhankelijk van de ingestelde temperatuur en de kwaliteit van je diepvriezer.
Tips:
  • Laat je brood helemaal afkoelen.
  • Snij het brood en verdeel het in porties.
  • Stop iedere portie in een broodzak (of plastic zak) en sluit die goed af.
Zelfgebakken brood ontdooien doe je best op kamertemperatuur, met de broodzak geopend. Ontdooien in de oven of microgolfoven doe je best enkel als je het meteen opeet, het droogt dan namelijk sneller uit.

Brood bakken in de airfryer

Voor ervaren bakkers. Ook met de airfryer bakt men zelfs een prima brood. Let op: Het kneedproces gebeurt met de hand. Er zijn bepaalde airfryers die een speciale stand hebben om brood te bakken. Lees dan de bijbehorende instructies en recept van de machine. Experimenteren is hier onvermijdelijk. Het vinden van de juiste temperatuur is van cruciaal belang maar wordt voor een ervaren bakker een leuke uitdaging.

Goedkoper/ beter: brood kopen of zelf bakken?

Bakken voor het plezier? De kunst van het brood bakken is een aangename, rustgevende en artisanale bezigheid. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je kan genieten van eigen creaties, FIER! Een zelfgebakken brood is meestal ietsje goedkoper dan een brood van de warme bakker, omwille van de doorgerekende extra personeels- en arbeidskosten. Heb je geen tijd om zelf te bakken of ben je niet zo handig, dan is je lokale bakker the place to be. Voor ieder wat wils.

Bakkriebels ?

Op zoek naar een broodbakmachine om thuis zelf je brood te bakken? Bekijk ons aanbod en ga aan de slag. Snij je niet zo recht met een mes? Geen probleem, wij hebben ook daar een oplossing voor! Ontdek het hier 👇