Top of the page
Klaaskoeken

Klaaskoeken, mantepeirden en mikkemannen. Ken je ze al?

De traditie stamt uit grote delen van Oost-Vlaanderen (regio Kortrijk). Het wordt gegeten rond de tijd van rara, Sinterklaas. Deze koeken zijn anders dan de chocolade letters en nicnacs de gehele wintertijd te verkrijgen. Het zijn koeken of broden in de vorm van een man of een man met een paard. 

Ze zijn gemaakt van licht, gezoet sandwichdeeg. Je kan ze daarom makkelijk maken met de all-in mix luxe brood en sandwiches van Cook & Bake. 

klaaskoek deeg
klaaskoeken uit de oven
klaaskoek deeg binnenkant

Werkwijze

  1. voeg de helft van de bloem, lauwe melk, ei en gist samen in een mengkom en kneed ongeveer 5 minuten met een deeghaak tot het elastisch wordt
  2. voeg de rest van de bloem, suiker, zout en een beetje kaneel toe en kneed nog 10 minuten verder
  3. maak van het deeg een bol en leg het in een bebloemde kom onder een vochtige doek
  4. laat het deeg 20 minuten rijzen in een oven op 40°C
  5. rol het deeg voorzichtig uit tot een dikte van ongeveer 1,5cm
  6. maak de figuur na die jij graag wilt en leg de figuren op een bakplaat. *gebruik eventueel rozijnen als versieren
  7. laat het deeg opnieuw 20 minuten onder een vochtige doek in een oven van 40°C rijzen
  8. borstel voorzichtig eigeel over de figuren en bak voor ongeveer 12 minuten (tot ze mooi bruin zijn) in een voorverwarmde oven van 220°C
Smakelijk!
Klaaskoeken
klaaskoek deeg
klaaskoek klaar om te bakken
klaaskoek gebakken deeg
klaaskoek deeg binnenkant

Klaaskoeken, mantepeirden en mikkemannen. Hé, ken je ze al?

De traditie stamt uit grote delen van Oost-Vlaanderen (regio Kortrijk) België. Het wordt gegeten rond de tijd van rara, Sinterklaas. Deze koeken zijn anders dan de chocolade letters en nicnacs. Deze zijn wel de gehele wintertijd te verkrijgen. Het zijn koeken of broden in de vorm van een man of een man met een paard. 

Ze zijn gemaakt van licht, gezoet sandwichdeeg. Je kan ze daarom makkelijk maken met de all-in mix luxe brood en sandwiches van Cook & Bake of helemaal van scratch zoals het recept hieronder. Samen met een heerlijke kop warme choco kan je zo de winter weer door.

Werkwijze

  1. voeg de helft van de bloem, lauwe melk, ei en gist samen in een mengkom en kneed ongeveer 5 minuten met een deeghaak tot het elastisch wordt
  2. voeg de rest van de bloem, suiker, zout en een beetje kaneel toe en kneed nog 10 minuten verder
  3. maak van het deeg een bol en leg het in een bebloemde kom onder een vochtige doek
  4. laat het deeg 20 minuten rijzen in een oven op 40°C
  5. rol het deeg voorzichtig uit tot een dikte van ongeveer 1,5cm
  6. maak de figuur na die jij graag wilt en leg de figuren op een bakplaat. *gebruik eventueel rozijnen als versieren
  7. laat het deeg opnieuw 20 minuten onder een vochtige doek in een oven van 40°C rijzen
  8. borstel voorzichtig eigeel over de figuren en bak voor ongeveer 12 minuten (tot ze mooi bruin zijn) in een voorverwarmde oven van 220°C
Smakelijk!