Top of the page

Verschillende soorten driekoningentaarten

Koningentaart appel
Ingrediënten
  • 2 vellen bladerdeeg  (kant en klaar) 
  • 200 g frangipane mix
  • 75 g boter
  • 125 g mascarpone
  • 2 ei 
  • 1/2 appel
Benodigdheden

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 200°C. 
  2. Schil de appel en snij in stukjes
  3. Leg een vel bladerdeeg in de taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  4. Laat het overschot van deeg voorlopig over de rand hangen.
  5. Roer of mix de boter zacht.
  6. Voeg 1½ ei toe en mix goed ondereen.
  7. Voeg 200 gr frangipanemix toe en mix tot je een homogene massa bekomt.
  8. Daarna voeg je 125gr masacarpone toe en mix je tot het deeg mooi glad is.
  9. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje (± 10mm). 
  10. Spuit in spiraal het deeg op het bladervel.
  11. Duw het porseleinen figuurtje willekeurig in het deeg.
  12. Verdeel de stukjes appel over het deeg.
  13. Klop de rest van het ei los samen met enkele druppels water of melk en bestrijk de rand van het bladervel.
  14. Dek af met het 2de vel bladerdeeg en rol met een deegrol over de rand om het overtollige deeg te verwijderen.
  15. Maak in het midden van het bladerdeeg een opening (zodat de warme lucht weg kan) en maak insnijdingen naar inspiratie.
  16. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  17. Bak 15min. op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 20min.
  18. Ontvorm de taart en laat goed afkoelen, plaats daarna de kroon bovenop de taart.

Koningentaart peer
Ingrediënten
Benodigdheden

Werkwijze

  1. Schil en snij de peer in blokjes.
  2. Doe de blokjes peer met een scheutje water in een steelpannetje tot het water verdampt is.
  3. Laat goed afkoelen.
  4. Verwarm de oven op 200°C.
  5. Snij 2 cirkels van 26 cm uit het bladerdeeg.
  6. Leg een vel bladerdeeg in het midden van de bakplaat (bakplaat bekleden met bakpapier of bakmatje).
  7. Roer of mix de boter zacht.
  8. Voeg 1½ ei toe en mix goed ondereen.
  9. Voeg 200 gr frangipanemix toe en mix tot je een homogene massa bekomt.
  10. Daarna doe je 125gr masacarpone onder het beslag en mix je tot het deeg mooi glad is.
  11. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje (± 10mm). 
  12. Spuit in spiraal het deeg op het bladervel maar blijf 2 cm van de rand.
  13. Duw het porseleinen figuurtje willekeurig in het deeg.
  14. Verdeel de blokjes peer over het deeg
  15. Klop de rest van het ei los samen met enkele druppels water of melk en bestrijk met een kwastje de rand van het bladervel.
  16. Dek af met het 2de vel bladerdeeg en druk de randen met je duim of vork aan.
  17. Maak een kleine insnijdingen rondom het deeg.
  18. Maak in het midden van het bladerdeeg een opening (zodat de warme lucht weg kan) en maak insnijdingen naar inspiratie.
  19. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  20. Bak 15 min. op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 20 min.
  21. Laat de taart afkoelen en plaats de kroon bovenop de taart.
Koningtaart (Traditioneel)
Ingrediënten
  • 2 vellen bladerdeeg  (kant en klaar) 
  • 125 g amandelpoeder
  • 125 g zachte boter
  • 125 g suiker
  • 2 ei 
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 1 kl amandel extract
Benodigdheden

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 200°C. 
  2. Leg een vel bladerdeeg in de taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
     Laat overtollig deeg nog even over de rand hangen.
  3. Doe de boter, suiker, amandelpoeder en amandel extract in een deegkom en meng goed dooreen.
  4. Doe vervolgens 2 eieren één voor één bij het deeg en mix even goed door tot je een glad deeg hebt.
  5. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje (± 10mm).
  6. Spuit in spiraal het deeg in de taartvorm.
  7. Duw het porseleinen figuurtje willekeurig in het deeg.
  8. Bestrijk de randen met het losgeklopt ei.
  9. Dek af met het 2de vel bladerdeeg en rol met een deegrol over de rand van de taart om het overtollige bladerdeeg te verwijderen. 
  10. Maak in het midden van het bladerdeeg een opening (zodat de warme lucht weg kan) en maak insnijdingen naar inspiratie.
  11. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  12. Bak 15 min. op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 20 min.
  13. Ontvorm de taart en laat afkoelen en plaats dan de kroon bovenop de taart.

Verschillende soorten driekoningentaarten

Driekoningentaart appel

Ingrediënten
Benodigdheden

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 200°C. 
  2. Schil de appel en snij in stukjes.
  3. Leg een vel bladerdeeg in de taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  4. Laat het overschot van deeg voorlopig over de rand hangen.
  5. Roer of mix de boter zacht.
  6. Voeg 1½ ei toe en mix goed ondereen.
  7. Voeg 200 gr frangipanemix toe en mix tot je een homogene massa bekomt.
  8. Daarna voeg je 125gr masacarpone toe en mix je tot het deeg mooi glad is.
  9. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje (± 10mm). 
  10. Spuit in spiraal het deeg op het bladervel.
  11. Duw het porseleinen figuurtje willekeurig in het deeg.
  12. Verdeel de stukjes appel over het deeg.
  13. Klop de rest van het ei los samen met enkele druppels water of melk en bestrijk de rand van het bladervel.
  14. Dek af met het 2de vel bladerdeeg en rol met een deegrol over de rand om het overtollige deeg te verwijderen.
  15. Maak in het midden van het bladerdeeg een opening (zodat de warme lucht weg kan) en maak insnijdingen naar inspiratie.
  16. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  17. Bak 15 min. op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 20min.
  18. Ontvorm de taart en laat goed afkoelen, plaats daarna de kroon bovenop de taart.

Driekoningentaart peer
Ingrediënten
Benodigdheden

Werkwijze

  1. Schil en snij de peer in blokjes.
  2. Doe de blokjes peer met een scheutje water in een steelpannetje tot het water verdampt is.
     Laat goed afkoelen.
  3. Verwarm de oven op 200°C.
  4. Snij 2 cirkels van 26 cm uit het bladerdeeg.
  5. Leg een vel bladerdeeg in het midden van de bakplaat (bakplaat bekleden met bakpapier of bakmatje).
  6. Roer of mix de boter zacht.
  7. Voeg 1½ ei toe en mix goed ondereen.
  8. Voeg 200 gr frangipanemix toe en mix tot je een homogene massa bekomt.
  9. Daarna doe je 125gr masacarpone onder het beslag en mix je tot het deeg mooi glad is.
  10. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje (± 10mm).
  11. Spuit in spiraal het deeg op het bladervel maar blijf 2 cm van de rand.
  12. Duw het porseleinen figuurtje willekeurig in het deeg.
  13. Verdeel de blokjes peer over het deeg.
  14. Klop de rest van het ei los samen met enkele druppels water of melk en bestrijk met een kwastje de rand van het bladervel.
  15. Dek af met het 2de vel bladerdeeg en druk de randen met je duim of vork aan.
  16. Maak een kleine insnijdingen rondom het deeg.
  17. Maak in het midden van het bladerdeeg een opening (zodat de warme lucht weg kan) en maak insnijdingen naar inspiratie.
  18. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  19. Bak 15 min. op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 20min.
  20. Laat de taart afkoelen en plaats de kroon bovenop de taart.
Driekoningentaart (Traditioneel)
IngrediëntenBenodigdheden

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 200°C. 
  2. Leg een vel bladerdeeg in de taartvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
     Laat overtollig deeg nog even over de rand hangen.
  3. Doe de boter, suiker, amandelpoeder en amandel extract in een deegkom en meng goed dooreen.
  4. Doe vervolgens 2 eieren één voor één bij het deeg en mix even goed door tot je een glad deeg hebt.
  5. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje (± 10mm) .
  6. Spuit in spiraal het deeg in de taartvorm.
  7. Duw het porseleinen figuurtje willekeurig in het deeg.
  8. Bestrijk de randen met het losgeklopt ei.
  9. Dek af met het 2de vel bladerdeeg en rol met een deegrol over de rand van de taart om het overtollige bladerdeeg te verwijderen. 
  10. Maak in het midden van het bladerdeeg een opening (zodat de warme lucht weg kan) en maak insnijdingen naar inspiratie.
  11. Bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  12. Bak 15 min. op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 20 min.
  13. Ontvorm de taart en laat afkoelen en plaats dan de kroon bovenop de taart.
Dit heb je nodig 👇