Top of the page

Stokbrood

Ingrediënten

  • 175 ml water (lauwwarm)
  • 275 g tarwebloem
  • 2,5 g gedroogde gist
  • snuif zout
  • olie om te bestrijken

Materiaal

Werkwijze

  1. Meng de gist en het water. Doe de bloem en het zout in een mengkom en voeg daarna het water-gist mengsel toe. Mix ongeveer 5 minuten met een mixer met deeghaken.
  2. Neem het deeg uit de mengkom, bestuif je werkvlak met een beetje bloem en kneed het deeg verder met je handen, opnieuw 5 minuten. In totaal kneed je het deeg 10 à 12 minuten.
  3. Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bol van het deeg en leg het in de kom. Dek af met een vochtige doek of huishoudfolie.
  4. Laat ca. 1 uur rijzen op een warme plaats, liefst 25°C à 35°C.
  5. Neem het deeg uit de kom en verdeel in porties (ca. 80g voor een stokbroodje).
  6. Rol elke bol uit tot een rechthoek van ca. 25cm en rol deze stevig op. Leg ze in de stokbrood bakvorm, laat de stokbroden opnieuw een uurtje rijzen onder een vochtige doek of huishoudfolie.
  7. Verwarm de oven op 220°C, zet een schaaltje met water op de bodem, hierdoor blijft de lucht in de oven vochtig wat zorgt voor een knapperig resultaat.
  8. Snij met een mes een paar inkepingen aan de bovenzijde van de ongebakken stokbroden.
  9. Besprenkel het brood lichtjes met wat water en bak daarna ca. 20 tot 25 minuten, tot het gaar en goudbruin is geworden.
  10. Laat ze daarna afkoelen.
Tips:
  • Na 1 of 2 dagen kun je het stokbrood weer even kort opwarmen in de oven, zodat het stokbrood weer wat krokanter is.
  • Je kunt stokbroden na het afbakken in een luchtdichte zak invriezen.

Stokbrood

Ingrediënten

  • 175 ml water (lauwwarm)
  • 275 g tarwebloem
  • 2,5 g gedroogde gist
  • snuif zout
  • olie om te bestrijken

Materiaal

Werkwijze

  1. Meng de gist en het water. Doe de bloem en het zout in een mengkom en voeg daarna het water-gist mengsel toe. Mix ongeveer 5 minuten met een mixer met deeghaken.
  2. Neem het deeg uit de mengkom, bestuif je werkvlak met een beetje bloem en kneed het deeg verder met je handen, opnieuw 5 minuten. In totaal kneed je het deeg 10 à 12 minuten.
  3. Vet een kom in met een beetje olie. Vorm een bol van het deeg en leg het in de kom. Dek af met een vochtige doek of huishoudfolie.
  4. Laat ca. 1 uur rijzen op een warme plaats, liefst 25°C à 35°C.
  5. Neem het deeg uit de kom en verdeel in porties (ca. 80g voor een stokbroodje).
  6. Rol elke bol uit tot een rechthoek van ca. 25cm en rol deze stevig op. Leg ze in de stokbrood bakvorm, laat de stokbroden opnieuw een uurtje rijzen onder een vochtige doek of huishoudfolie.
  7. Verwarm de oven op 220°C, zet een schaaltje met water op de bodem, hierdoor blijft de lucht in de oven vochtig wat zorgt voor een knapperig resultaat.
  8. Snij met een mes een paar inkepingen aan de bovenzijde van de ongebakken stokbroden.
  9. Besprenkel het brood lichtjes met wat water en bak daarna ca. 20 tot 25 minuten, tot het gaar en goudbruin is geworden.
  10. Laat ze daarna afkoelen.
Tips:
  • Na 1 of 2 dagen kun je het stokbrood weer even kort opwarmen in de oven, zodat het stokbrood weer wat krokanter is.
  • Je kunt stokbroden na het afbakken in een luchtdichte zak invriezen.