Pretzel

Ingrediënten

Deeg
  • 500g bloem voor wit brood
  • 7g droge gist
  • 7g fijn zout
  • 260g lauw water 
  • 2el donkere suiker of kandijstroop (kan ook met gewone suiker)
  • 50g zachte boter
Baktip: Wist je dat de witte bloem voor wit brood ook geschikt is voor het bakken van een cake. 
Bak je graag glutenvrij? Gebruik hiervoor dan de glutenvrije bloem van Poensgen. Bekijk alle bioproducten en Poensgen hier.

Afwerking
  • 1 ei
  • 1 el honing
  • beetje gesmolten boter

* met dank aan de enthousiaste Cook & Baker @Greet voor het recept en de foto!

Werkwijze

Bereiding
  1. Zet 2 bakplaten klaar bedekt met bakpapier.
  2. Los de suiker of stroop op in het warme water. Doe dan alle andere ingrediënten voor het deeg erbij, behalve de boter.
  3. Kneed gedurende 2 à 3 minuten met de hand of in de machine.
  4. Doe dan ook de zachte boter erbij en kneed nog 7 à 10 minuten. De boter zal moeilijk mengen maar blijf doorkneden, komt goed. Je zal een mooi deeg krijgen dat niet meer plakt.
  5. Laat het deeg afgedekt rijzen op kamertemperatuur gedurende 1 uur.
  6. Verdeel het deeg in 12 balletjes (ong. 70gr) en laat afgedekt nog 5 minuten rusten.
  7. Rol elk  balletje deeg vanuit het midden uit tot een dunne streng (1 cm dik) tot een lengte van 60 à 65cm.
  8. Leg de streng in een U vorm met de bocht naar je toe, pak de 2 uiteinden en kruis ze 1 of 2 maal, haal ze dan naar je toe en druk ze vast op de ronde onderkant
  9. Laat de pretzels op de bakplaat nog 30 minuutjes rusten, afdekken is niet nodig.
  10. Verwarm de oven op 180° boven en onderwarmte.
  11. Bestrijk de pretzels met het losgeklopt ei dat met de honing vermengd is
  12. Bak de pretzels in midden van de oven gedurende 10 à 12 minuten.
  13. Na het bakken kan je de pretzels met gesmolten boter bestrijken voor een mooie glans

Tip : het deeg zal beter uitrollen wanneer je geen bloem op je aanrecht strooit.


Laden
Laden