Bierbrood

Øllebrød (Deens voor bierbrood) Volgens het oude recept werd er roggebrood tot 6 tot 12 uur in bier gedompeld. Deze 'pap' wordt vervolgens geserveerd met slagroom. Ons recept is net wat anders maar sta vrij om het ook eens te proberen. Bij ieder van onze broodrecepten kan je het water vervangen door bier. Kies nog enkel het pintje naar keuze. We hebben het alvast uitgeprobeerd met de mix voor Waldkorn Classic.

Ingrediënten

  1. Gebruik de mix voor waldkorn.
  2. Weeg de bloem nauwkeurig af. 
  3. Vervang het water in het recept door 1 flesje bier (33cl).
Door de zwaarte van de bloem en het bier raden we aan om het deeg zo lang mogelijk te laten rijzen.
Bak je met een broodmachine? Zet op het het langst mogelijke programma (4 uur).
Bak je met een oven? Plan 3 rijsmomenten in een warme omgeving onder een lichtvochtige doek.

  1. Maak het deeg (mix de bloem met bier).
  2. Laat 40 min rusten.
  3. ontlucht het deeg door het deeg in 3 te plooien.
  4. Laat opnieuw 40 min rusten.
  5. Kneed opnieuw en vorm het deeg naar wens.
  6. Laat het deeg in een ingevette bakvorm 1,5u rusten.
  7. Kerf de korst naar wens (optioneel).
  8. Bak in de oven (zie verpakking).

Laat het smaken!

Recept bierbrood met spek

Ingrediënten

  1. All-in mix naar keuze
  2. 33 cl flesje bier naar keuze
  3. Ajuin of sjalot
  4. Spek naar keuze (blokjes of plakjes)

Werkwijze

  1. Doe de gekozen all-in mix en het bier op kamertemperatuur (22°C) in een keukenrobot.
  2. Kneed 4 minuten op de eerste versnelling en 4 minuten in de tweede versnelling voor een soepel, stevig deeg. 
  3. Dek het deeg bij voorkeur af met een lichtvochtige handdoek of deegrijsdoek en laat het op een warme plek (30°C) ca. 30 minuten rijzen.
  4. Snij het spek en een sjalot in fijne stukjes. Stoof deze samen in een pan. 
  5. Bestuif een bakvorm met de easy bake spray of vet deze in met boter. 
  6. Kneed het deeg nog een keer goed door tot het droog en soepel aanvoelt. 
  7. Voeg het spek en de sjalot toe aan het deeg en vorm het gewenste model. 
  8. Leg vervolgens het deeg in de bakvorm. (zie foto onderaan) Maak een inkeping met een mes. 
  9. Decoreer stukken spek bovenop het deeg naar wens. (zie foto onderaan) Laat het nu ca. 
  10. Laat het 50 minuten rijzen, opnieuw bedekt met een handdoek op een warme plek. 
  11. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende ca. 45 minuten bij 180°C.

Laat het smaken!

Bierbrood

Øllebrød (Deens voor bierbrood) Volgens het oude recept werd er roggebrood tot 6 tot 12 uur in bier gedompeld. Deze 'pap' wordt vervolgens geserveerd met slagroom. Ons recept is net wat anders maar sta vrij om het ook eens te proberen. Bij ieder van onze broodrecepten kan je het water vervangen door bier. Kies nog enkel het pintje naar keuze. We hebben het alvast uitgeprobeerd met de mix voor Waldkorn Classic.

Ingrediënten

  1. Gebruik de mix voor waldkorn.
  2. Weeg de bloem nauwkeurig af.
  3. Vervang het water in het recept door 1 flesje bier (33cl).
Door de zwaarte van de bloem en het bier raden we aan om het deeg zo lang mogelijk te laten rijzen.
Bak je met een broodmachine? Zet op het het langst mogelijke programma (4 uur).
Bak je met een oven? Plan 3 rijsmomenten in een warme omgeving onder een lichtvochtige doek.

Werkwijze

  1. Maak het deeg (mix de bloem met bier).
  2. Laat 40 min rusten.
  3. Ontlucht het deeg door het deeg in 3 te plooien.
  4. Laat opnieuw 40 min rusten.
  5. Kneed opnieuw en vorm het deeg naar wens.
  6. Laat het deeg in een ingevette bakvorm 1,5u rusten.
  7. Kerf de korst naar wens (optioneel).
  8. Bak in de oven (zie verpakking).
Laat het smaken!

Recept bierbrood met spek

Zin in een nog hartigere versie van het bierbrood? Voeg heerlijke plakjes spek toe. Na de 2e rijstijd kan je het deeg makkelijk inkerven. Op dit moment kan je het brood bovenaan decoreren met alles wat je kan bedenken: kruiden, noten, pitten, spek,... 

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Doe de gekozen all-in mix en het bier op kamertemperatuur (22°C) in een keukenrobot.
  2. Kneed 4 minuten op de eerste versnelling en 4 minuten in de tweede versnelling voor een soepel, stevig deeg.
  3. Dek het deeg bij voorkeur af met een lichtvochtige handdoek of deegrijsdoek en laat het op een warme plek (30°C) ca. 30 minuten rijzen. Snij het spek en een sjalot in fijne stukjes. Stoof deze samen in een pan. *bestuif een bakvorm met de easy bake spray of vet deze in met boter. 
  4. Kneed het deeg nog een keer goed door tot het droog en soepel aanvoelt. Voeg het spek en de sjalot toe aan het deeg en vorm het gewenste model. Leg vervolgens het deeg in de bakvorm. (zie foto onderaan)
  5. Maak een inkeping met een mes. *Decoreer stukken spek bovenop het deeg naar wens. (zie foto onderaan)

  6. Laat het nu ca. 50 minuten rijzen, opnieuw bedekt met een handdoek op een warme plek. 
  7. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende ca. 45 minuten bij 180°C.
Laat het smaken!
4. Kneed het deeg nog een keer goed door tot het droog en soepel aanvoelt. Voeg het spek en de sjalot toe aan het deeg en vorm het gewenste model.
5. Maak een inkeping met een mes. *Decoreer stukken spek bovenop het deeg naar wens.